Resomeren
U kunt binnenkort kiezen voor resomeren als alternatief voor begraven of cremeren. Resomeren is een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele methoden van lijkbezorging.
Wat is resomeren?
Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden door middel van een chemisch proces. Het lichaam gaat in een drukvat waar het in een vloeistof oplost. Net als bij cremeren blijft er na resomeren as over. Met deze as kan hetzelfde gedaan worden als met de as welke na een crematie overblijft. De as kan bijvoorbeeld bewaard worden in een urn of worden verstrooid. Uit onderzoek is gebleken dat resomeren milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren.
Is resomeren toegestaan?
Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland. In 2020 maakte de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken bekend resomeren te willen toestaan als nieuwe vorm van lijkverzorging. Resomeren wordt dan een nieuw onderdeel van de nieuwe uitvaartwet. Hoewel resomeren momenteel nog niet beschikbaar is in Nederland, wordt verwacht dat het in de nabije toekomst een alternatief zal bieden voor begraven en cremeren. De kosten van resomeren zullen naar verwachting evenveel bedragen als een crematie.
Als familiebedrijf begrijpen we de emotionele waarde van elk afscheid en eren we de banden die sterker zijn dan de dood.
Bij leven
Soms is het goed om vooruit te kijken, wij geven u graag uitvaartadvies voor een uitvaart geheel naar uw wens.
Na overlijden
Wat moet er allemaal geregeld worden voor een uitvaart? Wij kunnen u er alles over vertellen en geven graag advies.
Veelgestelde vragen
Op dit moment is resomeren in Nederland nog niet toegestaan. In 2020 maakte de toenmalige minister van binnenlandse zaken bekend resomeren te willen toestaan als nieuwe vorm van lijkverzorging. Resomeren wordt dan een onderdeel van de nieuwe uitvaartwet. De wet wordt naar verwachting binnenkort toegevoegd.
Tegenwoordig zijn er naast traditionele uitvaarten steeds meer moderne uitvaarten. Daarbij is er veel meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt. Neem gerust contact met ons op om uw wensen en ideeën samen te bespreken.
Een overledenen moet volgens de Nederlandse overheid binnen zes werkdagen na overlijden gecremeerd of begraven worden.
Na een overlijden moeten er een aantal zaken opgezegd worden. Door bijvoorbeeld bankafschriften (bankapp) en agenda’s na te gaan kunt u erachter komen welke lidmaatschappen, contributies en abonnementen de overledene had. Denk aan sportabonnementen, abonnementen op kranten, weekbladen of tijdschriften, donaties & loterijen. Ook sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook, Instagram moeten gewijzigd worden. Verder moet het overlijden gemeld worden aan alle instanties waar de overledene verder geregistreerd staat.
Wat is resomeren?
Als u meer wilt weten over resomeren, staan wij voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van alle benodigde informatie. We vertellen u graag meer over hoe het proces werkt, de voor- en nadelen, en of u deze optie kunt overwegen als onderdeel van uw uitvaartplanning. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en meer inzicht in deze innovatieve vorm van afscheid nemen.