De mogelijkheden
Begraven
Begraven is een van de traditionele manieren van lijkverzorging waarbij het lichaam wordt begraven in de grond, meestal in een kist. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om het graf te bezoeken en te voorzien van een herinneringsmonument en bloemen. Het graf kan een blijvende plek van herinnering worden voor familie en vrienden.
Cremeren
Cremeren is een alternatieve optie waarbij het lichaam wordt verbrand tot as. Deze as kan worden bewaard in een urn, begraven worden op een speciale plek of verstrooid op een betekenisvolle locatie. Cremeren is vaak flexibeler en kan gepaard gaan met verschillende rituelen en ceremonies naar keuze van de familie.
Als familiebedrijf begrijpen we de emotionele waarde van elk afscheid en eren we de banden die sterker zijn dan de dood.
Bij leven
Soms is het goed om vooruit te kijken, wij geven u graag uitvaartadvies voor een uitvaart geheel naar uw wens.
Na overlijden
Wat moet er allemaal geregeld worden voor een uitvaart? Wij kunnen u er alles over vertellen en geven graag advies.
Veelgestelde vragen
Natuurbegraafplaatsen verschillen van reguliere begraafplaatsen. Een natuurbegraafplaats is gelegen in een omgeving met veel natuur; dit kan in het bos of op de heide zijn. Door de rustige omgeving kunnen de nabestaanden in alle rust het graf bezoeken, wandelend door de natuur. Er zijn een aantal natuurbegraafplaatsen verspreid door heel Nederland. Voor natuurbegraven gelden bepaalde regels rondom het kiezen van de kist en het gedenkteken, alles moet in harmonie zijn met de natuur. Een mooi idee van natuurbegraven is dat deze graven nooit worden geruimd, een rustplaats voor “eeuwig” dus.
Een overledenen moet volgens de Nederlandse overheid binnen zes werkdagen na overlijden gecremeerd of begraven worden.
Het crematorium is wettelijk verplicht de as van de overledene een maand te bewaren. Hierna mogen de nabestaanden het as ophalen. Dit geeft nabestaanden de tijd om te beslissen wat ze met de as van hun geliefde willen doen.
Op dit moment is resomeren in Nederland nog niet toegestaan. In 2020 maakte de toenmalige minister van binnenlandse zaken bekend resomeren te willen toestaan als nieuwe vorm van lijkverzorging. Resomeren wordt dan een onderdeel van de nieuwe uitvaartwet. De wet wordt naar verwachting binnenkort toegevoegd.
Natuurbegraafplaats
Natuurbegraven is een opkomende trend waarbij de overledene wordt begraven in een natuurlijke omgeving, zoals een bos of natuurgebied. Hierbij wordt gestreefd naar minimale verstoring van het milieu en het behoud van de natuurlijke schoonheid. Nabestaanden kunnen de rust en sereniteit van de natuur ervaren tijdens het herdenken van hun dierbare.
Resomeren
Resomeren is een innovatieve vorm van lijkverzorging waarbij het lichaam wordt opgelost in een speciale vloeistof. Dit proces is milieuvriendelijker dan traditionele methoden en resulteert in as die vergelijkbaar is met die van cremeren. Hoewel resomeren momenteel nog niet beschikbaar is in Nederland, wordt verwacht dat het in de nabije toekomst een alternatief zal bieden voor begraven en cremeren.