Begraven
Een begrafenis is een ceremonie waarbij het lichaam van een overledene wordt toevertrouwd aan de aarde, op een gekozen begraafplaats. We vertellen u graag meer over wat hier allemaal bij komt kijken.
Wettelijke regels rondom uitvaart
Volgens de Wet op de Lijkbezorging zijn er regels vastgesteld voor het moment waarop een uitvaart kan plaatsvinden. De uitvaart mag bijvoorbeeld niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden en niet later dan 6 werkdagen. Als er omstandigheden zijn waardoor deze regels niet gevolgd kunnen worden, kan de burgemeester of gezaghebber ontheffing verlenen. Als de uitvaart binnen 36 uur moet plaatsvinden, is overeenstemming tussen de burgemeester en de officier van justitie vereist.
Voorafgaand aan de begrafenis
Voorafgaand aan een begrafenis is er vaak een moment waarop familieleden en vrienden samenkomen om hun compassie te tonen en afscheid te nemen. Dit kan plaatsvinden in besloten kring, thuis, in een kerk of in een rouwcentrum. Tijdens deze bijeenkomst, die meestal een avond of middag voor de uitvaart plaatsvindt, is er de mogelijkheid om te condoleren en afscheid te nemen van de overledene. Het biedt een moment van troost en verbondenheid voor de naasten van de overledene.
Als familiebedrijf begrijpen we de emotionele waarde van elk afscheid en eren we de banden die sterker zijn dan de dood.
Bij leven
Soms is het goed om vooruit te kijken, wij geven u graag uitvaartadvies voor een uitvaart geheel naar uw wens.
Na overlijden
Wat moet er allemaal geregeld worden voor een uitvaart? Wij kunnen u er alles over vertellen en geven graag advies.
Veelgestelde vragen
Tegenwoordig zijn er naast traditionele uitvaarten steeds meer moderne uitvaarten. Daarbij is er veel meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt. Neem gerust contact met ons op om uw wensen en ideeën samen te bespreken.
Een overledenen moet volgens de Nederlandse overheid binnen zes werkdagen na overlijden gecremeerd of begraven worden.
Natuurbegraafplaatsen verschillen van reguliere begraafplaatsen. Een natuurbegraafplaats is gelegen in een omgeving met veel natuur; dit kan in het bos of op de heide zijn. Door de rustige omgeving kunnen de nabestaanden in alle rust het graf bezoeken, wandelend door de natuur. Er zijn een aantal natuurbegraafplaatsen verspreid door heel Nederland. Voor natuurbegraven gelden bepaalde regels rondom het kiezen van de kist en het gedenkteken, alles moet in harmonie zijn met de natuur. Een mooi idee van natuurbegraven is dat deze graven nooit worden geruimd, een rustplaats voor “eeuwig” dus.
Dementievriendelijke Uitvaartzorg en Samen Dementievriendelijk hebben ons getraind en de handvatten geboden om op een juiste, correcte maar ook verstandige manier om te gaan met dementie. Hierdoor kunnen wij nabestaanden met dementie op de juiste manier begeleiden.
De uitvaart zelf
Bij een uitvaart is er vaak een plechtigheid waarbij de overledene wordt herdacht. Dit kan in een kerk zijn, maar ook in een uitvaartcentrum of aula. Tijdens deze bijeenkomst worden waardevolle herinneringen opgehaald aan de hand van toespraken, muziek, foto’s of filmpjes. Of het nu gaat om een begrafenis of een crematie, tot dit moment verloopt de plechtigheid grotendeels op dezelfde manier.
Het moment van begraven
Bij een begrafenis wordt de kist meestal gedragen, begeleid, door een aantal mensen (dragers) of vervoerd in de voorste auto van een stoet naar de begraafplaats. Daar wordt de kist eerst op het graf geplaats en is er de keuze om, met behulp van touwen of een graflift, de kist in het graf te laten dalen; al dan niet in aanwezigheid van de genodigden en/ of de familie. Tijdens dit moment worden vaak nog enkele woorden gesproken en krijgen geliefden de kans om op hun eigen manier afscheid te nemen van hun dierbare. Dit kan bijvoorbeeld door aarde in het graf te werpen, een groet te brengen, een bloem neer te leggen of een gebed uit te spreken.
Begraafplaatsen in de buurt
Amersfoort
Begraafplaats Rusthof Dodeweg 31, Leusden
Begraafplaats Oud Leusden Arnhemseweg 36, Leusden
R.-K. Begraafplaats Amersfoort Utrechtseweg 46, Amersfoort
Achterveld
R.-K. Begraafplaats Sint Jozefkerk Hessenweg 325, Achterveld
Nijkerk
Algemene Begraafplaats Nijkerk Frieswijkstraat 54, Nijkerk
Hoogland
R.-K. Begraafplaats Langenoord Oude Kerklaan 22, Hoogland
Begraafplaats Coelhorst Coelhorsterweg 35, Hoogland
Hooglanderveen
Begraafplaats Hooglanderveen Van Tuyllstraat 27, Hooglanderveen
Hoevelaken
Begraafplaats Hoevelaken Kerkepad 1, Hoevelaken
Leusden
Begraafplaats Rusthof Dodeweg 31, Leusden
R.-K. Begraafplaats Sint Jozef Parochie Hamersveldseweg 51, Leusden
Nijkerkerveen
Begraafplaats Nijkerkerveen Van Dijkhuizenstraat 58b, Nijkerkerveen
Soest
R.-K. Begraafplaats Soest Dalweg 59, Soest
Begraafplaats Soest Veldweg 18, Soest
Begraafplaats Soesterberg Kampdwarsweg 7, Soesterberg
Vathorst
Begraafplaats Rusthof Dodeweg 31, Amersfoort – Leusden
Zeist
Begraafplaats Zeister Bosrust Woudenbergseweg 47, Zeist
Rooms-Katholieke Begraafplaats Zeist Bergweg 2, Zeist
Bilthoven – de Bilt
Begraafplaats Den en Rust Frans Halslaan 27, Bilthoven
Begraafplaats Brandenburg Brandenburgerweg 38, Bilthoven
Woudenberg
Algemene Begraafplaats Woudenberg Henschoterweg 4, Woudenberg
Scherpenzeel
Algemene Begraafplaats Scherpenzeel Lindenlaan 2, Scherpenzeel
Veenendaal
Algemene Begraafplaats De Munnikenhof Munnikenweg 2, Veenendaal
Renswoude
Algemene Begraafplaats Renswoude Nijborg 4, Renswoude
Na afloop
Na de begrafenis is er meestal een gelegenheid om nabestaanden te condoleren, vaak in een kerk, koffiekamer, restaurant of ontvangruimte in de buurt van of op de begraafplaats. Hierna wordt het graf gesloten door de grafdelver, vaak is dit een ambtenaar van de gemeente waar de begraafplaats zich bevindt. Afhankelijk van specifieke voorschriften en de gereedheid van het monument, hebben nabestaanden ook de mogelijkheid om na de begrafenis een grafmonument te plaatsen. Heeft u wellicht nog vragen?