Cremeren
Bij cremeren wordt het lichaam van een overledene zorgvuldig gevormd tot as. Voor nabestaanden zijn er verschillende mogelijkheden om de as te bewaren. Graag vertellen we u wat hier allemaal bij komt kijken.
Wettelijke regels rondom uitvaart
De Wet op de Lijkbezorging bevat regels die moeten worden gevolgd bij het regelen van een uitvaart. Zo kan de uitvaart niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden en niet later dan 6 werkdagen. Als dit niet mogelijk is vanwege specifieke omstandigheden, kan de burgemeester of een andere gezagsdrager ontheffing verlenen. Als de uitvaart binnen 36 uur moet plaatsvinden, is toestemming van de burgemeester en de officier van justitie vereist.
Voorafgaand aan de crematie
Voorafgaand aan een crematie is er vaak een moment waarop familieleden en vrienden samenkomen om hun empathie te tonen en afscheid te nemen. Dit kan plaatsvinden in besloten kring, thuis, in een kerk of in een rouwcentrum. Tijdens deze bijeenkomst, die meestal een avond of middag voor de uitvaart plaatsvindt, is er de mogelijkheid om te condoleren en afscheid te nemen van de overledene. Het biedt een moment van compassie en verbondenheid voor de naasten van de overledene.
Als familiebedrijf begrijpen we de emotionele waarde van elk afscheid en eren we de banden die sterker zijn dan de dood.
Bij leven
Soms is het goed om vooruit te kijken, wij geven u graag uitvaartadvies voor een uitvaart geheel naar uw wens.
Na overlijden
Wat moet er allemaal geregeld worden voor een uitvaart? Wij kunnen u er alles over vertellen en geven graag advies.
Veelgestelde vragen
Een overledenen moet volgens de Nederlandse overheid binnen zes werkdagen na overlijden gecremeerd of begraven worden.
Het crematorium is wettelijk verplicht de as van de overledene een maand te bewaren. Hierna mogen de nabestaanden het as ophalen. Dit geeft nabestaanden de tijd om te beslissen wat ze met de as van hun geliefde willen doen.
Tegenwoordig zijn er naast traditionele uitvaarten steeds meer moderne uitvaarten. Daarbij is er veel meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt. Neem gerust contact met ons op om uw wensen en ideeën samen te bespreken.
Bij het regelen van een uitvaart moet u rekeninghouden met de kosten van de uitvaart. Deze kosten zijn geheel afhankelijk van uw persoonlijke wensen voor de uitvaart. De gemiddelde kosten van een persoonlijke uitvaart zijn tussen de € 6.000 en € 11.000.
Hoe verloopt een crematie?
Na de afscheidsplechtigheid gaat de overledene naar de ovenruimte, waarbij de kist van een uniek nummer wordt voorzien. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om bij het crematieproces aanwezig te zijn en eventueel voorwerpen achter te laten bij de kist. Een maand na de crematie kan de rechthebbende de as ophalen bij het crematorium, waarna verschillende opties mogelijk zijn zoals plaatsing in een urn, begraving, bijzetting in een urnenmuur, of verstrooiing op een toegestane locatie. Het is ook mogelijk een beetje as te verwerken in een mooi sieraad.
Na afloop
Na de crematieplechtigheid is er vaak de mogelijkheid om de familie te condoleren en samen te komen in de ontvangzaal naast de aula, of bijvoorbeeld in een café of restaurant. Een fijn moment om elkaar te ontmoeten en elkaar te steunen.
Wat is een crematiesteentje?
Een crematiesteentje is een vuurvast steentje dat tijdens het crematieproces wordt meegegeven met de overledene. Het steentje bevat aan de voorzijde een uniek crematie-nummer en aan de achterzijde het kenmerk van de locatie, zodat de as na afloop van de crematie altijd correct kan worden geïdentificeerd. In Nederland wordt de as na de crematie 30 dagen bewaard in de algemene nis van het crematorium, zoals vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging. Deze periode geeft nabestaanden bedenktijd om rustig te beslissen over de bestemming van de as, zoals bijzetting in een urn of verstrooiing. Daarnaast worden in deze tijd de administratieve formaliteiten afgerond en krijgen belanghebbenden de kans om eventueel bezwaar te maken tegen de bestemming van de as. Na deze periode wordt de as vrijgegeven aan de nabestaanden voor een definitieve bestemming. Wilt u meer weten?
Mag ik overal as uitstrooien?
Helaas mag u niet zomaar overal as uitstrooien. In Nederland gelden hiervoor specifieke regels. U mag as uitstrooien op daarvoor aangewezen plekken, zoals strooivelden op begraafplaatsen of crematoria. Wilt u de as op een andere locatie uitstrooien, zoals in de natuur of op het water, dan moet u (officieel) toestemming hebben van de eigenaar van de grond of het gebied. Voor het uitstrooien op open zee gelden minder strikte regels, maar ook hier zijn er richtlijnen die u moet volgen. Het is belangrijk om altijd na te gaan wat wettelijk is toegestaan om boetes te voorkomen en respectvol met de omgeving om te gaan. Wilt u weten wat een crematie kost?