Terug

Nieuws / Elektrisch Crematorium

Elektrisch Crematorium

Elektrisch Crematorium

8 april 2020

Zeist krijgt een elektrisch crematorium...Hoe werkt dat eigenlijk?

Medio april 2020 neemt Zeist als een van de weinige gemeenten in Nederland het elektrisch crematorium in gebruik op de Gemeentelijke Begraafplaats in Zeist. Maar is nou eigenlijk het verschil tussen een reguliere crematie en elektrisch cremeren?

Het is vergelijkbaar met een elektrische oven. Alleen wordt deze oven uiteraard wat heter. Door de enorme hitte vergaat het lichaam tot stof. Het grote verschil is dat er geen open vuur wordt gebruikt, zoals bij en reguliere gasgestookte crematie. Beide ovens bereiken een temperatuur van gemiddeld 1100 tot 1200 graden Celsius.

Wat is het voordeel?

Bij een reguliere oven wordt gebruik gemaakt van aardgas en dat is milieuvervuilender dan elektriciteit. Per crematie is ongeveer 60 tot 100 kubieke meter gas nodig. Na 25 crematies is al evenveel gas verbruikt als een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar gebruikt. Per crematie komt er ruim 100 kilogram aan CO2 vrij.  Er zijn allerlei dure voorzieningen nodig om het gas dat vrijkomt bij een reguliere crematie ‘na te verbranden’ en te filteren om de uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Hoeveel CO2 er uitgespaard wordt door een elektrische crematie, is nog niet goed onderzocht omdat de techniek voor Nederland nog vrij nieuw is.

Zijn zonnepanelen op het dak voldoende om de benodigde stroom op te wekken?

In theorie wel. Een elektrische crematieoven heeft flink wat stroom nodig, maar als er voldoende zonnepanelen worden gebruikt, kan een crematie op zonne-energie plaatsvinden. Op die manier is een crematie nagenoeg CO2-neutraal. Er kan ook groene stroom worden ingekocht, of er kan gebruik worden gemaakt van windenergie.

Hoe lang duurt een crematie in een elektrische oven?

Die vraag is niet heel simpel te beantwoorden. Dat hangt vooral af van het gewicht van de overledene. Maar uit ervaringen elders in het land blijkt dat een elektrische crematie minder tijd in beslag neemt. Dat komt ook omdat de oven tijdens crematies continu op temperatuur wordt gehouden. Een gasgestookte oven wordt voor elke crematie opnieuw opgestart.

En hoe zit het met de as die overblijft?

Daarin verschilt elektrisch cremeren niet van regulier cremeren. Alle as wordt opgevangen in een aspan. De as gaat door een cremulator die er fijne as van maakt die uiteindelijk in een urn kan worden bewaard of uitgestrooid kan worden.

Is elektrisch cremeren het meest milieuvriendelijk?

Nee. Composteren of resomeren is nog milieuvriendelijker, maar dat is in Nederland wettelijk nog niet toegestaan. Bij composteren wordt het lichaam begraven onder een laag aarde, houtsnippers en stro. Na een bepaalde periode, gemiddeld twee tot drie maanden, is het lichaam vergaan tot compost. Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een vloeistof. Daarbij blijft uiteindelijk alleen een wit poeder en een vloeistof over. Het witte poeder kan in een urn worden bewaard. De vloeistof kan na behandeling worden weggespoeld omdat deze niet milieubelastend is.

Bron: AD

Het laatste nieuws

Wat is veraarden
Wat is veraarden

14 augustus 2023

Nu is het nog niet mogelijk in Nederland, maar er is een sterk groeiende belangstelling...

Virtuele rouwkaart
Virtuele rouwkaart

14 augustus 2023

VIRTUELE ROUWKAART Deel eenvoudig en snel de kennisgeving of uitnodiging met familie, vrienden, relaties en...