Terug

Nieuws / Een dierbare overlijdt (aan het coronavirus)

Een dierbare overlijdt (aan het coronavirus)

Een dierbare overlijdt (aan het coronavirus)

7 april 2020

Bij het overlijden van uw dierbare kunt u Huiting Uitvaartverzorging 24 uur per dag bellen op 0318 – 240 199. Als u het vermoeden heeft dat uw dierbare besmet was met het coronavirus dan is het belangrijk dat u dit meldt. Wij zijn op de hoogte van de veiligheidsregels rondom het coronavirus en kunnen u hier dan goed over informeren.

Vanuit veiligheidsoogpunt werken wij op dit moment zoveel als mogelijk vanuit huis. Het regelen van de uitvaart zal daarom telefonisch of via videogesprek plaatsvinden. Vervolgens bevestigen we de gemaakte afspraken per e-mail en vragen we u deze per e-mail te bevestigen. Dit om zoveel mogelijk fysiek contact te voorkomen. Uiteraard zijn we wel fysiek bij de uitvaart aanwezig en op andere momenten dat dit nodig is.

Is een overledene nog besmettelijk?

Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus volgen we hiervoor de regels die zijn vastgesteld door het RIVM en de betrokken GGD. In principe kan de uitvaart gewoon doorgaan op de reguliere manier. Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na het overlijden.

Uitvaart en het coronavirus

Op het moment dat iemand is overleden die ook besmet is met het coronavirus dan kan de uitvaart gewoon plaatsvinden. Wel worden er extra maatregelen genomen. Nabestaanden die niet aanwezig zijn bij de uitvaart omdat zij besmet zijn met het coronavirus kunnen de uitvaart bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname. Dat is afhankelijk van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Vanwege de hygiënevoorschriften vanuit de overheid mag u geen hand geven bij het condoleren. Lichamelijk contact is momenteel niet aan te raden. U kunt uw medeleven op een andere manier kenbaar maken.

Uitvaarten in Nederland

Op dit moment mogen bij uitvaarten niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. We houden hierbij een afstand van 1,5 meter tussen mensen als regel aan. Het kan voorkomen dat de ruimte niet groot genoeg is. In dat geval zal het aantal lager zijn. Het uitvaartcentrum geeft dit aan.

Deze maatregel geldt tot en met 28 april 2020. Mocht dit betekenen dat er daarom personen niet aanwezig kunnen zijn op de uitvaart, dan kunnen zij deze bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname.

Catering op een uitvaart

Alle cateringfaciliteiten in onze crematoria en uitvaartcentra zijn vanaf 17 maart 2020 dicht. Dit betekent dat er geen koffie en thee geschonken wordt na de uitvaart. Uiteraard kunnen we u adviseren over alternatieven.

Afscheid op afstand

Door de maatregelen rondom het coronavirus ziet een uitvaart er op het moment helaas anders uit. Wij doen er alles aan om ondanks de beperkingen toch een bijzonder afscheid te regelen. Er is meer mogelijk dan u wellicht denkt. Graag delen we inspiratie en tips met u voor een bijzonder afscheid op afstand of neem voor meer informatie contact met ons op via 0318 – 240 199.

Veelgestelde vragen:

Ik moet zelf hoesten en niezen mag ik dan de uitvaart bezoeken?

Het RIVM schrijft hierover dat wanneer u verkoudheidsklachten (of verhoging vanaf 38,0 graden Celsius) heeft u beter thuis kunt blijven.

Kan ik een uitvaart bezoeken waarbij de overledene het coronavirus had?

Ja, u kunt gewoon de uitvaart bezoeken als u zelf geen gezondheidsklachten heeft of een vermoeden dat u het coronavirus heeft.

Kan de kist open blijven bij de opbaring en de uitvaart?

De kist kan open blijven of u kunt ervoor kiezen om hem te sluiten.

Mag ik bij de laatste verzorging van een dierbare aanwezig zijn?

Nee, dit om te zorgen dat de verzorgers niet besmet raken met het coronavirus. Omdat we op dit moment niet meer met zekerheid kunnen zeggen of iemand wel of niet het virus heeft, is het helpen bij de laatste verzorging niet meer mogelijk.

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?

Een thuisopbaring is afhankelijk van de situatie mogelijk. Bij een thuisopbaring controleren we dagelijks het lichaam van de overledene. Hierbij geldt dat er 1,5 m afstand gehanteerd wordt tot andere aanwezigen.

Kunnen we rouwbezoek ontvangen?

Dit is afhankelijk van het uitvaartcentrum. Of u thuis rouwbezoek kunt ontvangen, kunt u het beste overleggen met het GGD die bekend is met uw situatie.

Ik ben in quarantaine, kunnen we de uitvaart uitstellen tot na mijn quarantaineperiode?

Het is mogelijk om uitstel van de uitvaart aan te vragen.

Het laatste nieuws

Rouw op je dak
Rouw op je dak

28 juni 2021

Soms heb je van die momenten dat je je ineens realiseert; er is zoveel moois...