Terug

Nieuws / Begraafplaats Munnikenhof in Veenendaal wordt ook gedenkplaats.

Begraafplaats Munnikenhof in Veenendaal wordt ook gedenkplaats.

Begraafplaats Munnikenhof in Veenendaal wordt ook gedenkplaats.

28 december 2020

Voor het eerst in de geschiedenis gaat Veenendaal binnenkort graven ruimen. Dat gebeurt om verpaupering van de begraafplaats te voorkomen. Het is een onderdeel van een plan om meer inwoners naar de groene long aan de rand van de gemeente te trekken. Naast begraven wordt het ook een plek om te gedenken en te bezinnen.

Nog niet eerder werden graven op de algemene begraafplaats de Munnikenhof in Veenendaal geruimd. Veenendaal gaat als één van de laatste gemeenten over tot het ruimen van graven. Sinds 1917 zijn er zo’n 9000 graven voor 40.000 mensen aangelegd. Daarvan staan er ongeveer 800 op de lijst van verwaarloosde en verweerde graven. Het duurt nog wel even voordat dat aantal geruimd is.

Maar iemand die niet meer betaalt, blijft onbetaald liggen. Anderen betalen 700 euro voor tien jaar. Stroobosscher: ,,Daar zit een bepaalde vorm van ongelijkheid in. Als we niets doen, komen we eerder aan het einde van de capaciteit van de begraafplaats. Maar, historische graven, monumentale graven, oorlogsgraven en kindergraven worden niet geruimd.” 

Het wordt een begraafplaats en een gedenkpark. Dus begraven, maar ook een plek met een historische waarde en waardevolle graven. ,,De geschiedenis van Veenendaal vind je hier”, vult Kemp van Ginkel van de adviescommissie historische graven Veenendaal aan. ,,De families van de industrie uit Veenendaal liggen hier, de wol en sigaren en andere zaken. Ondernemende mensen. Predikanten, artsen. De verbinding met het verleden is hier te vinden. Dat maakt het zo interessant voor de bewoners. Daarom willen we graag dat de begraafplaats beter gebruikt wordt.”

Om de begraafplaats toegankelijker te maken, wordt bij de ingang van de begraafplaats een informatiezuil gemaakt, vertelt beheerder Jan Willem Hendriks. ,,Een digitale zuil waar je veel over de begraafplaats kunt vinden, waar familieleden liggen bijvoorbeeld of over de 4 mei-herdenking. Maar we willen er niet te veel poespas van maken, want dat past niet bij Veenendaal.” Daarnaast is het een mooie omgeving, een groene long in stedelijk gebied. ,,Vooral in de zomer”, zegt Stroobosscher. ,,Er staan prachtige bomen, het is een rustige omgeving, er zijn veel vlinders, vogels en eekhoorntjes. Het is een erg mooie plek om tot rust te komen. Een moment van bezinning, zeker in deze coronatijd. Dat hebben mensen nodig, een ommetje maken. Dat kan nu ook, maar er is wat schroom bij mensen. Het is nu een begraafplaats met begraven als primaire functie, maar we willen deze plek uitnodigender maken. Misschien kan het op termijn nog verder doorgroeien, maar we willen als gemeente eerst eens zien hoe dit gaat. We willen niet dat het een doorgaande route voor fietsers en scooters wordt.”


bron: AD Utrecht

Het laatste nieuws

Rouw op je dak
Rouw op je dak

28 juni 2021

Soms heb je van die momenten dat je je ineens realiseert; er is zoveel moois...