Kist, lijkwade of uitvaartmand
Terug

Mogelijkheden / Kist, lijkwade of uitvaartmand

Kist, lijkwade of uitvaartmand

Opbaren in een kist is in Nederland nog steeds de meest gangbare manier. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een katoenen wikkeldoek of wade van zacht vilt. Ook kunt u aan een mand of andere vorm denken. 

Kist

De keuze in kisten is enorm. Van een exclusief model, van massief hout met fluweel bekleed tot een ecologische kist van puur hout. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker is, zijn er ook milieuvriendelijke eco-kisten, kisten van riet of zelfs een kist van karton of vilt. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een kist zelf te versieren, te laten beschilderen of zelf een kist te maken.


Lijkwade

Een wade is een grote lap van textiel, waarin een overledene wordt gehuld. De overledene draagt in de wade de eigen kleding. Een opbaarplank, dient als draagbaar om de overledene te vervoeren, te begraven of te cremeren. De wade kent verschillende rituelen. De wade kan meteen tot de hals worden dichtgevouwen, zodat alleen het hoofd zichtbaar blijft. Maar de wade kan ook elke dag een beetje verder dichtgevouwen worden, zodat de achterblijvers stapje voor stapje het lichaam bedekken. Het omhullen op zich vormt dan al een afscheidsritueel.


Uitvaartmand

Een uitvaartmand wordt gezien als een vriendelijker en duurzaam alternatief voor een kist. De mand wordt vaak gemaakt van bamboe, hout, wilgen of banenblad.