Gedenkteken / urnen
Terug

Mogelijkheden / Gedenkteken / urnen

Gedenkteken / urnen

Een gedenkteken biedt een mooie, blijvende herinnering aan de overledene. Die herinneringen zijn natuurlijk erg persoonlijk. Daar kan de gedenksteen op aansluiten: uniek en persoonlijk. Niet alleen qua vormgeving, maar ook qua uitstraling en materiaalgebruik.

Grafsteen

Vroeger werden gedenkstenen voornamelijk van steen gemaakt, zoals graniet, marmer en hardsteen. Tegenwoordig kunt u ook kiezen uit andere materialen, zoals RVS, cortenstaal en glas. Bijna elke kleur en vorm is mogelijk. We brengen u graag in contact met leveranciers die een steen voor u kunnen verzorgen. 


Urnen

Een urn is een persoonlijk gedenkteken waarin de as of een deel van de as van de overledene wordt bewaard. In Nederland mag de urn na 6 weken bij het crematorium opgehaald worden. U kunt een urn laten personaliseren, daarnaast zijn er verschillende formaten urnen en duo-urnen beschikbaar. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn keramiek, RVS, glas, brons, messing, graniet, staal en hout.


Graven

Er zijn verschillende soorten graven op een begraafplaats. U kunt kiezen voor een algemeen graf, huurgraf of koopgraf.


  • Algemeen graf

    De begraafplaats bepaalt wie er in een algemeen graf worden begraven, en hoeveel personen er worden begraven. Een algemeen graf wordt meestal na tien jaar geruimd. Deze periode kan ook vaak niet worden verlengd. Er zijn niet veel mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen. Ook kunnen beperkt bloemen en planten worden geplaatst. Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. U betaalt alleen de kosten van het begraven zelf.

  • Natuurbegraven, geen onderhoud en eeuwig grafrecht

    Een natuurgraf kan tussen de bomen liggen of in de heide. Vaak ziet u niet direct dat u op een natuurbegraafplaats bent. De graven gaan uiteindelijk op in de omgeving. Een natuurgraf hoeft u niet te onderhouden. U koopt het grafrecht vaak voor eeuwig af. Zo hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over het verlengen van het grafrecht. U kunt de exacte locatie van een graf altijd terugvinden via GPS coördinaten. In elk graf kunnen ook drie vergankelijke asbussen worden geplaatst.

  • Particulier graf of familiegraf

    Een particulier graf heeft een persoonlijk karakter en hierbij is er meer mogelijk. Het is een eigen plek waar nabestaanden na de begrafenis nog lang terecht kunnen. Bij een particulier graf kunt u zelf bepalen wat voor grafmonument u plaatst. Daarnaast bepaalt u wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. U kunt een graf kopen of huren voor 10, 20, 30 of 50 jaar. Daarna kunt u het recht verlengen met 5, 10 of 20 jaar, eeuwig durend en voor onbepaalde tijd.