Drukwerk
Terug

Mogelijkheden / Drukwerk

Drukwerk

Er zijn vele mogelijkheden in rouwdrukwerk. Van kaart of brief tot digitale aankondiging. Van een klassieke kaart met zwart of grijs kader tot een zelf ontworpen kaart of fotokaart. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden de rouwkaart te versturen. We gebruiken hier speciale rouwzegels voor. Daarnaast heeft PostNL een Rouw Verzend Set ontwikkeld, hierdoor krijgt uw rouwpost voorrang.

Onderdelen op een rouwkaart/brief:

De tekst voor een rouwkaart/brief bevat een aantal vaste elementen. Zo staan op een rouwkaart standaard:

 • de naam van de overledene.
 • geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
 • de gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: "De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden" of "De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden".
 • een correspondentieadres, dit kan ook ons adres zijn. 
 • de namen van het gezin of directe nabestaanden die de kaart hebben opgesteld.

Vaak wordt er ook een tekst, bijbelvers of gedicht bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden.

U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden en of u daar rouwbezoek wilt ontvangen.


Keuze in rouwkaarten

Er zijn verschillende formaten rouwkaarten: vierkant, A5-formaat, liggende of staande kaarten. Wij kunnen u voorbeelden laten zien en helpen graag met het opstellen van de teksten.


 • Liturgie

  Voor de herdenkings- of afscheidsdienst kan een liturgie passend bij de rouwkaart/brief gemaakt worden, zodat alles in dezelfde vormgeving blijft.

 • Dankbetuiging

  Na de uitvaart is er de mogelijkheid om dankbetuigingen te verzenden. Het is gebruikelijk om die vier tot zes weken na de uitvaart te verzenden. De vorm van de gebruikte rouwkaart heeft een bijpassend model bedankkaartje. U bent uiteraard niet gebonden aan deze kaartjes, maar kunt ook zelf een ontwerp maken voor een blanco kaartje met daarop een foto en/of een afbeelding. In plaats van een dankbetuiging kunt u denken aan een tastbare herinnering, zoals bloemzaadjes (nieuw leven) of iets persoonlijks meegeven direct na de uitvaart of later toezenden met een persoonlijke boodschap.

 • Rouwadvertenties/krantenbericht

  U kunt een rouwadvertentie in een landelijke, regionale of plaatselijke krant plaatsen om het overlijden mee te delen. Ook kunt u dit in andere bladen laten plaatsen.

 • Duurzame opties

  Als u geen fysieke rouwkaart of brief wilt versturen, kunt u ook denken aan een digitale kaart, welke via e-mail, whatsapp of social media gedeeld kan worden. Wij kunnen voor u de vormgeving verzorgen, zodat het een persoonlijke uitstraling krijgt.